Quinua blanca (Chenopodium quinoa) - surové sušené zrno prané RAW produkt

 

Quinua, quinoa nebo Kinwa, českým názvem bílá Quinua je pseudocerealie patřící do podčeledi Chenopodioideae laskavcovitých. Největším producentem je Bolívie, následována Peru a Spojenými státy. Pseudocereálií se nazývá proto, že ačkoli nepatří do rodiny "tradičních cereálií", díky vysokému obsahu škrobu, je použití obdobné jako u obilovin. Pěstuje se až do výšky 4000 metrů nad mořem v andských oblastech Jižní Ameriky již asi 5000 let. Nejběžnější výška plantáží je kolem 2500 metrů. Podobně jako brambory, byla jednou z hlavních potravin předinckých a inckých andských společenství. Má se za to, že v minulosti byla používána také pro kosmetické účely. Quinua je po tisíciletí používaná potravina skutečně výjimečných vlastnosti, která je v Evropě dosud málo známá. V pre-hispánských andských kulturách měla Quinua velký význam a je jednou z nutričně nejzajímavějších potravin rostlinného světa. Pro starověké Kečuánce byla Matkou všech obilovin, a skutečně, žádné zrno se jí nevyrovná. Je dokonalou součástí stravy vegetariánů, jako složka výživná a dodávající sílu, zvláště v zimním období, která nezpůsobuje nárůst tělesné hmotnosti!!!

Důvod, proč použití Quinuy nezobecnělo v Evropě, je její jemně nahořklá chuť, způsobená obsahem saponinu - přírodního toxinu. Saponin je přirozenou ochranou proti škůdcům. Quinua má tedy tu výhodu, že není třeba žádných pesticidů k zajištění dobré úrody. Zrno je vždy prosté jakýchkoli chemikálii, tedy je to 100% BIO potravina, což je další bod ku prospěchu co se týče hlavně dětské stravy. Saponin je v mnohých komerčních výrobcích odstraněn, navíc po řádném propláchnutí vodou bez problému zmizí. Po uvaření má pak Quinua lahodnou ořechovou příchuť.

 

Pro organismus příznivé vlastnosti:

- posilující a tonizující potravina

- při fyzické a psychické zátěži

- při osteoporóze

- při podvýživě

- při rekonvalescenci

- při vnitřních krváceních

- při vyčerpání a pro aktivní sportovce.

- při zlomeninách

- přítomnost lyzinu z ní činí klíčovou potravinu podporující růst a vývoj mozkových buněk

- protirakovinné účinky

- prevence osteoporózy a onemocnění srdce

- v období menopauzy

- výborná stravitelnost vhodná pro diety s nízkým příjmem cholesterolu a lepku (bezglutenová dieta)

 

Způsob použití:

Tradičně se zrna Quinuy praží a následně zpracovávají na mouku, která je používána při přípravě polévek, kaší, chleba a pečiva, koláčů a sušenek. Mouka z Quinua často nahrazuje pšeničnou mouku. Často se přidává do cereálních směsí a tyčinek. Používá se také vařená jako příloha - jako obiloviny, těstoviny a dokonce se z ní kvasí pivo neboli chicha, nápoj tradiční v Andách. Vařením získá lahodnou ořechovou příchuť. Po umytí a uvaření ve slané vodě, lze Quinuu přidat do salátů nebo zeleninových kroket, anebo ji použít s restovanou zeleninou. Její chuť je mírně pikantní a struktura příjemně křupavá.

Doplňuje dvě nejčastěji používané bezlepkové obiloviny v našem prostředí, rýži a kukuřici. Může změnit stravu naší i našich dětí tak, aby měla přiměřené procento rostlinných proteinů, aniž by obsahovala nasycené tuky.

 

Skladování:

Skladujte uzavřené v temnu a suchu při teplotě do 25°C a mimo dosah dětí.

 

Složení:

100% sušené zrno Quinua blanca (Chenopodium quinoa). Všechny důležité živiny jsou zachovány v nejvyšším možném množství a kvalitě.

 

Nutriční hodnoty - obsah prospěšných látek:

Má výjimečně rovnovážný obsah bílkovin, tuků, olejů a škrobu. Obsah bílkovin v semenech Quinua je vysoký, dosahující míry určené FAO pro lidskou výživu. Průměrný obsah bílkovin v zrnu je 16%, ale může dosahovat až 23%, to je více než dvojnásobek obsahu u jiných obilovin. Proteiny obsažené v Quinua mají vysoký stupeň esenciálních aminokyselin, lyzin, methionin, cystin, tryptofan, arginin a histidin nepostradatelný pro lidský rozvoj v dětství. Obsahuje celkem 10 aminokyselin nezbytných pro člověka, což z ní činí velmi kompletní a lehce stravitelnou potravinu, a je platnou náhražkou masa, vyhledávanou vegetariány. Semena obsahují 58 až 68% škrobu a 5% cukrů, 20% amylózy a želírují mezi 55 až 65 ° C. Obsah tuku se pohybuje mezi 4 a 9%, z čehož polovina je nenasycený tuk - kyselina linolová, která je nezbytná pro lidskou výživu. Také obsahuje vysoké množství vápníku, železa, fosforu a dalších vitamínů.

Obsah živin v listu Quinuy je srovnatelný se špenátem. Koncentrované živiny z listů mají nízkou míru dusičnanů a oxalátů, jež jsou považovány za prvky škodlivé ve výživě.

Rovnováha mezi bílkovinami a sacharidy, její obsah vápníku, železa a dalších minerálů a vysoký poměr esenciálních aminokyselin činí z Quinuy téměř dokonalou potravinu pro lidskou výživu.

Kvalita obsažených bílkovin, tj. míra požitých bílkovin absorbovaných lidským organismem, je výrazně lepší než u masa a mléka. Obsah proteinu co se tyče kvality a množství vůči hmotnosti zrna je výjimečný, a to proto, že více než 30% hmotnosti semena tvoří zárodek.

Půl šálku syrové Quinuy obsahuje 40 gramů sacharidů, 10 gramů vysoce kvalitních bílkovin, 4 g zdravých tuků, 95% železa potřebného pro stravu dospělých, dále 12% vápníku, vitamin C, E, B komplex a kyselinu listovou.

Quinua obsahuje esenciální aminokyseliny (leucin, isoleucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin, histidin), fytoestrogeny, mikroelementy (fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek), a vitamíny A, C, D, B1, B2, B6, B9 (kyselina foliová), E.

Složení aminokyselin dodává tomuto produktu hodnotu porovnatelnou pouze s hodnotou mléka, vajec a luštěnin. Je potravinou která může zastoupit maso. Obsah aminkyselin činí z Quinui potravinu mimořádně cennou pro náš organizmus. Obsažené fytoestrogeny pomáhají při vstřebávání vápníku a pomáhají předcházet osteoporóze, rakovině prsu, srdečním chorobám a dalším nebezpečím období menopauzy. Podle peruánské tradice rozehřívá a posiluje celé tělo.